Főoldal

Az ECOMIM Precíziós Fémalkatrész Gyártó Kft. 2005-ben alakult.

A vállalkozás. fém alkatrészek előállítására, ezen belül a fém-fröccsöntött alkatrészek gyártására specializálódott.

Az autóipar, az elektronikai ipar, valamint precíziós gyártást igénylő partnereink számára kínáljuk termékeinket, melyek kis méretű, összetett formájú alkatrészek.

Ecomim Kft gyárépület

A weboldal az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott,
"KMOP-1.1.1-07/1-2008-0022" . projectének támogatásával készült. Kedvezményezett:: ECOMIM Preciziós Fémalkatrész Gyártó Kft.
2600 Vác Avar út 5. E-mail: info@ecomim.com


Pályázat

Projekt leírása
A turbófeltöltő lapátok szárát forgácsolásmentesen méretre hozó berendezés, a prototípus alapján, megvalósult. A folyamatos fejlesztési igénynek köszönhetően, a berendezés automataadagolással lett ellátva, a berendezés lényegét képviselő alakító szerszám, pedig méretileg újratervezve. A berendezés jelenlegi hátránya, mely még fejlesztést igényel, az on-line mérés, illetve állíthatóság.
A darabok fejrészének kivitelezésére (előgyártmány a préseléshez) tervezett gép elkészült – 2 db/megmunkálási ciklus teljesítménnyel. Az üzemeltetés során, a célgépen több fejlesztés is történt, mely a végtermék minőségét javította.
A darabok fej részének méretre hozását szolgáló berendezés megvalósult, ez utólag egy on-line mérőegységgel lett ellátva, mely az egyenletességet és méretbeállítást szolgálja darabról darabra.
A végtermékeke tisztítására és polírozására szánt vibrációs polírozó szintén üzemel.
A végtermék mérésére egy félautomata optikai mérőberendezés lett alkalmazva
A project leírásban szereplő tételek megvalósítása:

- A nyers darabok előállítását szolgáló fröccsöntő szerszámok, közös fejlesztéssel, az ABT által lettek legyártva. A szerszámok kivitelezésénél számos új technikai megoldás született, mely a szerszámokat specifikusan erre a technológiára tette használhatóvá, figyelembe véve a végtermék számára kritikus méretek pontosságát.
- A nyers darabok kötőanyagmentesítéséhez és szinterezéshez nagy tömegben való elhelyezésére speciális összetételű, méretű, kialakítású és kivitelezésű kerámia tálcák lettek kifejlesztve, melyeket a CeramTec AG cég gyártott le.
- A végtermék tűréspontossága speciális kivitelezési technológia kifejlesztését igényelte, melynek kialakítására a Direct Line Kft lett felkérve. Ennek eredményeképpen a köztes termék megmunkálásához egyedi tervezésű automata megmunkálógép lett kifejlesztve, mely az előzőleg leírt módon készítik el a darabot a kívánt méretpontosságra. Különálló egységként, de a gép részeként kivitelezésre került egy optikai mérőgép, mely a munkadarabok 100%-os ellenőrzését látja el.


 Az ecoMIM Kft 2004 óta foglalkozik precíziós a járműipar részére. Az emissziós zajkibocsátási normák szigorodása következtében a méretpontossági és anyagminőségi elvárások az utóbbi években szigorodtak, a működési hőmérséklet és légnyomás emelkedése extrém körülményeket hoznak létre termékeink számára. Vállalkozásunk termékeivel szemben a kihívás, hogy mínusz 35 és 1075 Celsius fok között ugyanolyan üzembiztosan működjenek, fémszerkezeti elváltozás minimalizálása mellett. Ilyen szélsőséges elvárások teljesítése, csak ún. super-alloy anyagok kifejlesztésével lehetséges, a nikkel nióbium és réztartalom precíz pontosságú betartása mellett. Különleges, egyedi kihívás a szén koncentráció tartása változó hőkezelési eljárások mellett is.

Kutatásunk fő célja, hogy szuperötvözött acélok fémfröccsönthetőségét és megmunkálhatóságát vizsgálja, abból a célból, benzin és dízel motorokhoz kipufogógáz perdület szabályoz lapátot fejleszthessünk ki. A fejlesztés innováció tartalma, hogy polyoil kötőanyagos vizes oldású, környezetbarát fémfröccsöntési módszerrel állítsa elő a terméket, amely eljárás a világon egyedülállónak számít.

Projektünk célja inconel HK-30 és inconel 718 alapanyagokból elsősorban benzin, illetve diesel üzemű belső égésű motorokhoz, EURO 6.1 illetve EURO VII kibocsátási normáknak megfelelő, kipufogógáz perdület szabályozó lapátok kifejlesztése MIM technológiával, valamint polyoil alapú környezetbarát vizes oldású fémfröccsöntés módszerével.

A kutatás-fejlesztés során létrejövő előnyök-
     -fémpor beszerzés optimalizálása a végső felhasználhatóság érdekében
     -a kötőanyaggal való elkeverhetőség vizsgálata, környezetvédelmi előny létrehozása
     -fröccsönthetőség vizsgálata, saját fejlesztésű forró csatornás szerszámgeneráció
        használatával, melynek során 50% energiamegtakarítás érhető el

Ezen célok érdekében a következő területek kutatása szükséges: anyagkeverés, fröccsönthetőség, kötőanyag fejlesztés, kötőanyag kioldás folyamatának fejlesztése, szerszámtervezési szempontok, szinterezési tanulmányok, metallurgiai vizsgálatok, forgácsolás megmunkálási előtanulmányok, labor mérések, statisztikai analízis alkalmazása.